Wednesday, 31 May 2017

MY PILLOW BIRTHDAY ^_^


Image result for birthday party

Assalamualaikum and hye reader.. Selamat Berpuasa 2017 kepada semua Muslim di seluruh dunia..
Eceh macam la blog ni org luar bace kan.. kikiki...

So how was korang punye puasa kali ni ?
Hari ni hari ke-5 kite berpuasa kan.. masih diberi ruang dan waktu untuk kite menunaikan rukun iman ni... Alhamdulillah..

Bercerita pasal puasa, jenuh aku perah otak nak fikir ape bende yang aku nak buat utk bufday Si Dia ni.. even pakar bab2 suprise ni, tapi bile teringat yg dye ni cepat faham perwatakan org, terus macam susah nak cari idea hahahaha...

So lepas plan itu ni, aku decide utk buat ala-ala candle light dinner tapi bukan berdua ok... hahaha..


Fiza, Kak eriza and Amin terlibat sekali dalam rancangan ni.. saja ajak Amin sebb aku tahu dye sayang sgt dekat Amin ni.. NAsib baik dye sanggup bantu aku.. kiki..
Selasa 30.5.2017 aku saja amik cuty dengan alasan nak g interview kononya tapi sebenarnya nak prepare kek utk bufday dye.. 
Dalam kul 5 ptg aku dah gerak ke Shah Alam dengan K.ja and Fiza.. Pillow?? dye aku x layan langsung pon.. biarkan Amin ajak dye .. hahaha...
Sampai kat kedai terus set up semua bende and make up sikit2 utk Pillow.. dah nak dekat buka baru dye and Amin dtg.. masa tu aku x tahu perasaan dye suke ke x ke.. tp aku suke tgk dye senyum.. Senyuman dye leyh wat hilang penat aku seharian.. hahaha.. acah2..


Ni la dye kek yang aku sempat buat tuk dye.. simple kek coklat je.. bunga ros tu acah2 sweet je lebyh.. kiki...




Suka tgk dye senyum macam ni,,, suprise dah berjaya.. YAHOO !!!!!!

Lepas potong kek, kiteorg pon berbuka puasa bersama2 .. order macam2 pastu x habis makan.. hhahahaha... habit bile bulan puasa... lepas makan ape lagy amik pic la banyak2...














Thanks to Fiza and Kak Eriza sebb tolong bagi idea kedai makan.. thanks jugak untuk tolong deco2 meja and make up kat kita ye... hihih.. yang paling penting thanks sebb sudi join sambut bufday ni...

To Amin, really thanks sebb ko sanggup jadi penipu ari uh tuk bufday dye walaupon ko x pandai nak menipu... thanks sebb sudi amik Pillow kat rumah and bawa dye dtg jumpa aku.. thanks sgt2 taw korang semua sebb tolong aku..


PILLOW, i dah promise kan akan jadi the first person yang buat bende awak x penah dapat dlm hidup awak.. then I made it
Hope awak suka dengan suprise x seberapa dari sy ni.. 

InsyaAllah sy akan cuba jaga hubungan ni hingga peringkat seterusnya.. 

Terima kasih sebb jadi partner terbaik bagi sy walaupon sy ade bermacam kerenah

Amin


Tuesday, 23 May 2017

TRAVEL TO SABAH (PART 4)




ISNIN (15.5.2017)

Hari pertama kat Kota Kinabalu.. Disebabkan kiteorg nak snorkelling hari ni, so kene la bangun awal pagy.. Suasana kat Marina Court Condominium ni pepagi sunyi je mungkin sebb bilik kiteorg jauh kot dari swimming pool.. 

En. Haris (snorkelling guard) pepagi lagy dah tunggu depan condo.. dye yang tunjukkan jalan n tempat parking utk kiteorg,,hahha nak parking pon kene marah ngn guard kat situ gara2 x reti sabo.. Macam2 kerenah la pepagi buta ni kan.. Kiteorg dapat snorkelling dengan harga yang sgt murah.. so kalo nak harga best tu nnty cari akk okkk...

Snorkelling first point kat Jesselton Waterfront.. kat sini lah baru kiteorg bayar semua x de pon kene bayar deposit before ni.. kire recommended la en. haris ni..

Dia suggest kiteorg tapau makanan kat jeti atau pon makan kat pulau.. disebabkan nak merasa makan seafood and buffet pulau, so kiteorg pon pilih makan kat sane... just beli air mineral je..




Walaupun dah banyak kali g snorkelling but this is first time aku g snorkelling ngan si dia.. bila nampak dye teruja tgk pemandangan n guna segala peralatan n minx aku tunjuk ajar tu rasa seronok sgt.. Ni hasrat dye dari awal kawan lagi.. n now aku berjaya laksanakan.. 

First pulau is Pulau Mamutik.. kat sini guider bagi masa lama kat kiteorg sebb ade makan tgh hari.. Ipin plak bawak maggie ha bersuka ria la kiteorg kat situ bagi makan ikan...



Ha pic atas ni kerja kak Ja sebb dye je x mau masuk air lagi.. time ni kiteorg semua ngn pergi ke tengah pulau sikit .. kat situ baru nampak Gamat, Flower Horn, Landak Laut, ikan besar2 n macam2 lagi lah.. hihihi... seyes cantik gile TAPI KANNNNN... Kamera semua dekat kak erija.. so x dapat nak amik gambar.. hahahaha...

Around kul 1 petang baru la kiteorg g makan.. wahhh banyak nye makanan.. first bende aku nampk compem2 la ketam.. ketagih makan ketam sgt sampaikan keluar air dari hidung.. x sedar diri tu resdung gatal nak makan.. hihihihi...

2nd Pulau Manukan..

To be honest kat sini macam x de ppe sgt compare to Mamutik Island.. so kiteorg abiskan masa bermain n bagi ikan makan tu je... yang lain2 tu layan gile kiteorg je lah.. hahahahaha...



 



Last Pulau Sapi.. 

Nak pergi Pulau Sapi ni agak jauh sikit dari pulau2 yang lain.. so santai2 atas boat dulu..., kumpul tenaga nak berenang.. hihi.. Here we are.. 

Cantik gak pulau sapi ni.. leka gile menikmati keindahan pulau sampaikan memasing dah malas gile nak amik gambar.. sebenarnya tenaga dah x de.. hahahahaha,....


Ok waktu dah tamat untuk snorkelling.. 

Around kul 3 ptg kiteorg dah pon bergerak pulang ke jetty.. Seronok n puas berenang kali ni.. not sure kenapa penat sgt snorkelling. yg penting bile naik darat je kaki dah luka2 sebb terlanggar ape ntah dalam laut.. hahahaha... 

And most important is, This is first time snorkelling dengan si dia.. sebelom ni dah snorkelling ngn mak abah.. so complete dah.. hihi...

Balik hotel tu kiteorg mandi n basuh baju... Lepas rehat kiteorg keluar malam g beli barang n shopping2 sikit utk org kat semenanjung..

Perut dah lapar so kiteorg ke Tanjung Rhu.. Ingatkan ade la makanan sedap kat sini rupanya x pon.. Order ABC tertinggi tu mmg tinggi sesangat sampai x habis kiteorg makan.. Last2 x habiskan pon sebb takot sakit perut..

Otw balik bilik baru kiteorg singgah kat KEdai makan utk makan nasi.. 

Balik hotel, kemas2 sebb ni malam last kat Sabah.. Huarghh sedih dah..

Time to sleep :)

(See You Part 5)



TRAVEL TO SABAH (PART 3)





AHAD - 14.5.2017

3rd day we are still kat Kundasang.. memandangkan x de ape sgt yang perlu dikejar hari ni, so kiteorg pon bermalas-malasan untuk siap pagi tu.. hihi...

Hari ni last kteorg lepak kat Kundasang.. time to back to KK.. hihii.. 

Lepas mandi, siap n ala2 breakfast, kiteorg pon memulakan perjalanan.. First place untuk hari ni is Monumen Sabah.. actually x berapa nak sure ape yg ade kat sini tapi dah alang2 lalu kan so singgah kejap.. 


Ni pintu masuk War Memorial Sabah.. Perkatan "War" dah cukup bagi kite information bahawasanya tempat ni ade kene mengena ngn perang and pentadbiran British dulu kan.. actually dah x de ape kat atas ni cuma kawasan and tapak2 yang masih dikekalkan keaslianya..

Tiket Masuk = RM3






Akk memang suka posing kat pintu.. hahaha.. dari dulu nth ape yang menariknye area pintu pon hakak x tau.. hikhik... kalo nampak ayat kat papan tanda dalam pic dua gadis tu, bacalah erkkk... 

Sebb akk x nampak n x ingt la akk x mampu nak type kan.. hihi..

Lepas je abis merayau kat sini, kiteorg turun kat area parking kereta n kat situ macam ade pasar pagi la cenggitu.. beli makanan sikit bekalan nak ke KK.. bukan dekat taw.. 2 jam gak la perjalanan kalo bawak santai... 

Wahh dalam membeli mkanan tu sempat lagi hero 2 org tu request lagu dekat abang karaoke tu.. layankan je kerenah hero2 tu.. 

Pic and video ??

Heheh x yah la upload nanty hakak kene marah.. hahahahaha...

Ok next destination, kiteorg singgah kat KINABALU PARK.. 


Tempat ni terkenal dengan pintu masuk nak ke Gunung Kinabalu.. kirenya sini tempat permulaan pendakian la cenggitu.. teruja kejap aku tgk kawasan and trek ke gunung tu.. hasrat n impian yang dah simpan lama untuk naik ke puncak tu terpaksa la ku simpan.. kenapa ? hahahah.. RAHSIA..
Shahmin bagi tahu kiteorg yg kat sini tarikan dye tupai.. so kiteorg pon gi beli biskut sebb nak bagi tupai makan..

 





Tupai ke org yang makan biskut tu ?? hahaha.. tu maknanya tahap kesabaran nak tunggu tupai tu dah habis so kiteorg je la yang makan biskut tu.. hihi..

Pukul berapa time ni ?? Kenapa ?? Nampak kiteorg bersweater ye.. hahaha.. kat sini dah kul 10 lebih macam tu.. tapi cuaca dye masih lagi sejuk n berkabus sebb tu pakai sweater.. x mau demam.. hukhuk..

Perut dah kenyang makan biskut, mata pon dah berat ngan cuaca sejuk so mari kite tidur.. hahaha.. Kesian driver kene drive tanpa teman..

So, perjalanan antara KK - Kundasang ni sebenarnya bnyk tempat utk dikunjungi.. sama ade nak singgah waktu pergi ke Kundasang pon boleh, masa nak balik ke KK pon boleh.. 

So, kiteorg pilih untuk singgah semasa dalam perjalanan balik ke KK..

UPSIDE DOWN HOUSE



Ni rumah terbalik yang femes kat Sabah.. If x silap la kan, Sabah negeri first yang fikir pasal rumah terbalik ni.. kiteorg ingat kan rumah je terbalik.. sekali tgk dalam rumah pon terbalik.. 

Tiket = RM10

Bilik tidur, ruang tamu, dapur, bilik air... semuanya dalam keadaan terbalik.. just imagine macam mane katil, tilam, almari, kerusi , meja, kipas n segala bende la boleh terbalik melekat macam ni.. haish2... kreatif pemikiran dyeorg ni sebenarnya.. masuk dalam rumah tu kene follow karpet merah n x boleh pijak kawasan yang x de karpet.. maybe takot x kukuh ke ape kan.. maklumlah badan masing2 kan RINGAN.. hahahhaa..




hacah2 memasing angkat kereta tu .. nasib bek kancil kalo la range rover ke diletak kat sini mau hilang satu2 badan kereta tu.. hahahaha..


Ucukkkk !!!! Ha dalam pic ni nampak x orang tersembunyi.. hahaha.. punyalah nak jugak interframe sampai sanggup cari spot kat cermin.. hihihi...

 

Acah2 spiderman je nie... Time ni banyak pic gadis2 je sebab hero2 dah penat plus sakit kepala layan jalan turun dari Kundasang.. hihihi..

Kat sini kiteorg beli gambar yang dorg capture tuk kenangan kiteorg semua.. sebb cantik la amik.. kalo x memang x ler nak beli kn..

Actually aku nak sangat singgah Jambatan gantung Tamparuli.. dah sampai dah pon kawasan tu tapi sebb kan panas matahari n kepala dah berdenyut, so malas nak turun.. kiteorg pon teruskan perjalanan ke KK..


Sampai kat KK dalam pukul 2 petang macam tu... Check in and tahu x.. we got extra bedroom.. aku book apartment with 2 rooms tapi last2 dalam apartment with 3 bedrooms.. yeahhhh akk dapat bilik sorg... hahahahahha...

Petang tu disebabkan masing2 lesu n sakit kepala, so kiteorg semua decide utk rehat n tidur je.. 

Malam plak, Ipin n Shahmin keluar belikan kiteorg makanan .. punye lah pemalas nak keluar.. simpan tenaga kononya untuk esok.. hihi.. 


Okk gudnight.. kene tidur awal..

See you in Sabah (Part 4)






Monday, 22 May 2017

TRAVEL TO SABAH (PART 2)


2nd Day = KUNDASANG, SABAH

Asslamualaikum.. ok ni nak continue pasal Sabah tu ok.. Baru hari kedua dah liat gile nak bangun.. Kononye nak tgk sunrise, hurmm mmg idokle kalo dah tidur x ingt dunia.. hahaha.. Disebabkan toilet ade satu je so memasing gilir2 lah mandi.. 

Siap semua, kiteorg pon menuju First destination untuk hari ini.. DESA CATTLE DAIRY FARM..

Nak masuk sini kene bayar RM5 / person.. Parking banyak cume jauh la sikit kan... Waktu kiterog smpai tu dah ramai org.. Banyak habis masa amik pic kat area ladang lembu tu je.. hahaha.. masuk bangunan dye, kiteorg drop beli ice-cream and susu lembu.. 













Ha tgk la perangai memasing ni konon nak bagi minum susu kat lembu .. Kat tempat sendiri, lembu tu x diperdulikan pon.. bile g tmpt org, sibuk nak belai la nak bagi makan minum la.. hahaha memacam perangai..






susu n rumput ni kiteorg beli kat counter lembu tu.. RM 1 satu botol susu kalo x silap la kan.. ha berbotol2 berikat2 lah makanan n minuman utk lembu ni.. mentang2 lembu dlm kandang, berani la ye.. haha.. time kiteorg datang ni x de pon pemprosesan susu lembu ke ape sebb bende tu semua sebelah petang.. x pe la.. yang penting one of checklist ke Sabah dah selesai..


muka2 happy dpt bagi lembu makan n minum




Ni dah otw keluar nak ke kereta dah.. dah berejam kat Desa Cattle ni baru sedar diri nak g lawat tempat lain.. kiki..

Ok u alls, jom ikot ke next destination..


Ha lepas dah acah2 kat new zealand, kiteorg masuk plak kawasan ni.. Geli nokkk ikan ni.. Nama tempat ni Fish Luanti .. nak masuk kene bayar RM5 untuk 15 minit bermesra dgn ikan2 ni.. makanan ade je dorg sediakan tapi satu pack RM1..





Kalau korang nak ikan berlumba-lumba dtg kat kaki korg, so beli lah makanan ikan ni banyak2 erh.. tapi jgn mendajal org plak macam budak2 dlm pic ni.. hahahahah


time ni pic kak ja x de sebb dye x nak masuk air.. hihi.. nasib kiteorg baik taw.. kalo x memang dah tarik dah dia masuk dlm air ni.. hihii...

kat sini banyak gile anjing sampai si IPIN ni bagi nama kat setiap anjing tu.. haish dah nampak dah kelemahan aku ngn anjing, lagi dye nak kacau.. :(




Next destination : PORING HOT SPRING

Di sini yang bestnye sebb ade kolam air panas dan Canopy Walkway.. Actually ade banyak lagy tempat dalam ni tapi kiteorg pilih utk g dua tempat ni je sebb nak cut time.. 

First kiteorg g Canopy Walkway.. Untuk naik atas ni mmg perlukan kesabaran n stamina yg tinggi.. looks like mendaki jugaklah.. hihi.. nasib la we alls ni semua atlet2 Swift yg x berapa nak aktif kan so slow2 je naik atas tu.. 


Muka penat masing2 msa dah sampai atas tu.. ok guys jom ler kite naik jambatan gantung ni.. Aku dah banyak kali naik jambatan gantung ni tapi so far paling best mmg kat Hutan Pahang la.. tinggi and menyeramkan.. Kat Sabah ni tinggi gak tapi x de la merbahaya so sesapa yang ade keinginan untuk naik tapi takot, don't worry, jamabatan ni sgt kukuh okkk...




Ok dah cukup jadi monkey atas pokok tu.. meh kite turun ke bawah plak
hihiihiihi... 




ha ni kolam air panas first kiteorg lepak mandi.. main bola org sampai terkeluar kolam.. perangai taw memasing.. Kak Ja?? macam biasa dye x kan join activity melibatkan air ni.. hahahaha




Wah2 sedapnya lepak... seyes dengan cuaca yang sejuk dapat plak baring dalam air panas ni.. huhuu nyaman... panas air paip taw bukan air kencing dorg ni.,.. hahahahaha... 

Kaki memasing panjang so berebut la kau dalam kolam tu..


Masa dah mencemburui.. around 4.30 gak kiteorg siap tukar baju n mandi.. lepas tu kiteorg pon terus bergerak pulang sebb takot hari makin gelap.. 

Sebelom pulang, kiteorg singgah ke KFC kejap beli makanan makan malam kat bilik nanti.. Ayam Kepak?? wah mestilah beli.. hahaha..

Sampai kat bilik, memasing perangai x nak mandi dulu sebb sejuk.. nasib hakak x kesah air sejuk so akk la mandi dulu.. yeahhhh... 

Ok time sleep..

Malam ni malam terakhir kiteorg kat Kundasang.. 

Bye alls 
(See u at Sabah Part 3)