Saturday, 30 April 2016

DEGREE CONVOCATION 2016




Assalamualaikum and Hye readers... Long time no see after my birthday session title past post..
Ok today story is about my convocation day..

This is my 2nd convocation "BACHELOR OF INFORMATION SCIENCE (HONS) RECORDS MANAGEMENT"... Actually mase nak dekat tarikh convo ni memacam bende yg dah dirangka tapi kita hanya mampu merancang, Tuhan yang menentukan..

Kiteorg dibernarkan untuk amik jubah seminggu awal dari tarikh convocation..
Hmmm ape lagy memang melaram la nampknye kan.. Just this time Pre convo aku with my family plus dgn celebration of my birthday..


This is my M&M family.. 
Complete termasuk ade anak buah angkat dlm uh sesat.. hehehe


See,, when 5 sibling gather together, macam2 perangai kuar.. x padan ngn mak orang..


Okk pic ni sumpah kuang ajaakkk.. hahaha.. thu x pe motif semua tunjuk jari?? Actually nak tunjuk kat jari memasing ade cincin.. aku je yg x doooo... ape boleh buat.. belom tiba masa.. hehe


Hokeyhh.. ni plak anak buah aku 9 orang.. (1 tu anak buah angkat)
4 lelaki, 5 perempuan

    

Ni 2 anak buah aku yg dah mature.. kongsi masalah sesama n kongsi kegembiraan pon sesama..
Paling x tahan kalo datang bab bergosip n sengal.. masing2 leyh jadi tingtong.. lupa diri seketika..



Tarikh convocation aku is on 25.4.2016 which is 4 days after my birthday.. time tu sebenarnye mcm x bgi mak abah dtg sebb sesi ptg n macam kene park jauh tp dorg nak dtg.. kesian . tp mak abah ckp tu hari bahagia aku... so up to them n thanks sudi teman...

On that day i try to look simple but nice.. cewahhh... Kebaya merah indonesia.. bile lagy ak ? no. aku mmg x yah ckpla kn..bnyk gile..



Ni la anugerah yang paling terindah dalam hidup aku.. tanpa dorg, aku x kan ade kat sini..







  
Shima and family.. this one aku kenal sangat sekejap tp dah macam akk aku.. tq kawan.


   

tunggu punye tunggu n tibalah giliran aku.. betapa terasa bangga nye bile aku dpt nek atas pentas terima skrol n penghargaan dri UiTM.. ni kali ke dua aku dpt pengiktirafan belajar macam ni.. lepas ni entah ade atau x rezeki untuk sambung belajar lagy kan.. Bile name diumumkan tu rasa macam nak lari and jerit je "Mak, Abah, adik berjaya and ini hadiah utk mak abah" tapi still leyh kawal perasaan agy.. ahahahaha

So, abis je amik skrol, ade la sesi photoshoot kejap.. sgt sekejap sebb kesian kat mak abah yang dah penat temankan aku..



Ni la classmate aku sepangjang degree.. terima kasih korg sebb byk tunjuk ajar, bagi semangat.. marah and nasihat kan aku.. x kan pernah aku lupakan semua tu..

Pas abis majlis tu, actually kiteorg kene pulangkan jubah konvo tapi aku malas nak beratur panjang tuk ari uh.. so aku amik keputusan utk pulangkan hari esoknye...

So, keesokan hari tu aku decide utk buat post convocation.. if pre convo dngn family, post convo plak ngn member office aku.. idea gile bile decide nak shoot kat Icity.. hahaha

Tgk jelah gelagat kiteorg ni..



Syaza, Fiza, Me, Aizuddin, Shahmin & Epool






aku puas hati sgt2 dgn konvokesyen kali ni.. cuma nye penat n letih sebab petang..

To mom and dad :- Adah x mampu nak balas jasa mak abah yang lahirkan dan besarkan adah selama ni.. hanya ini shaja kejayaan yang mampu adah berikan.. dengan memberikan kebanggan kepada mak and abah.. berjaya nye adah hari ni adah disebabkan sokongan mak and abah serta didikan yang terbaik utk anak2 mak abah.. terima kasih sgt2.. adah sayang and teramat syg kan mak abah...


To my siblings :- kakak2 and abang.. terima kasih kerana jadi adik beradik yang paling best n sporting.. sentiasa berikan sokongan kat aku.. naikan semangat aku waktu aku betul2 jatuh tersungkur.. ye.. aku paling degil paling nakal.. tanpa korg, aku x mampu nak capai tahap ni.. terima kasih kerana sentiasa ade disamping aku mendengar segala masalah n kebahagiaan yang aku hadapi.. aku syg korang sampai bile2...

To my frenz :- terima kasih sebb selalu bagi tunjuk ajar and kadangkala jadi anak murid n kuli yg sgt sabar dgn kerenah aku.. tq jugak sebb sanggup bersengkang mata bersama untuk menyiapkan segala tugasan yg diberi.. aku doakan kita akan sama2 berjaya di dunia dan akhirat.. amin

Sekian nukilanku untuk kali ini..

Kepada yang masih belajar, teruskan usaha n jangan sia-siakan peluang yang ada sebb itu hanya dtg sekali dlm hidup kite..

Bye

Thursday, 21 April 2016

24th BIRTHDAY




Assalamualaikum and hye readers....

Entry kali ni just nak share the same story yg every year aku akan update... ha? Ape?
Of course la my birthday.. hahahaha... 

Umur bpe ? Wo 24 sui le.. waahhhh dah tua meyh.. sedar x sedar kejap je usia meningkat..
macam biase.. aku jarang celebrate birthday on my birthday day.. selalunye awal and selepas... 
Why????

Actually my birthday same with my pass uncle birthday.. so kalo tibe hari tu, mesty akan teringat kat arwah.. Mon n dad mmg aku x mengharap la dorg wish sebb aku thu dorg rindukan adik dorg.. its ok for me... hehehe..

Tahun ni punye birthday I celebrate 3 kali.. hahaha..

1st celebration with my company SWIFT LOGISTICS TA SDN BHD
(15.04.2016)

eh x de lah celebrate aku sorg.. hahaha semua yg lahir bulan 4 kiteorg celebrate sekali...




2nd celebration of course la with my family.. hehehehehe...
For family, macam biase dorg punye akal tu luar jangkaan.. ade ke patut potong pizza.. hahaha... aku n azrai lahir same bulan so celebrate je lah sekali.. meh ucu turunkan kepandaian pada abg jerai..hahhaha





3rd celebration is with my new bestie, my colleague, Tan Sue Szean.
Kalo 1st and 2nd celebration tu advance, yg kali ni plak belated birthday. hahaha...

Susan ajak g Secret Recipe.. nak beli Cake katanya... hehehe..

 

          


Sekali tgk muka Susan ni macam Malay people kan.. but she's cute... suke tgk muka dye yg happy go lucky tu... lagy2 bile dye ngntok... hahaha.. funny la you.. but happy to know you... 

So, today lunch treat by Susan.. Thank you dear for make my day..


Now, I already 24th,.. dah cukup besar and matang untuk buat keputusan.. Ramai yang bertanya, "Bila lagi?".. jawabku "InsyaAllah, One find Day".. 

Di usia 24 ni makin banyak dugaan yg dtg melanda and aku perlu kuatkan semangat untuk hadapi semua tu.. Wish me luck.. ahahaha

Ok again, thanks to all yg wish my birthday and celebrate... Really appreciate it..

Bubye..













Saturday, 9 April 2016

LATA MEDANG WATERFALL



Assalamualaikum n hye readers... u guys belom tido lagy ke? hehehe.. same lah kitee..

Rasenye dah lame kan x trekking and explore keindahan alam.. last mase bulan 10 if im not mistaken lah right... tu pon g Pisang waterfall..

Actually plan tu dah banyak kali tp disebabkan kesibukan masing2 so terpaksa la tunda..
Camping kali ni agak rushing sebb tetibe je.. Hari Isnin wassap dlm group ajak camping hari sabtu.. pergh mane x gelabah memasing..

Aku ? Aku sempat agy g keje bagai sabtu tu.. hahaha.. relax la hidup ni kene chill jer.. kalo x chill nnty sakit kepala ye dak...

Sabtu minggu lepas , abis keje, ammar n afiq amik aku kat opis sebb si teah ni g kenduri kawen.. so kumpul kat umah miera @ sek 17.. 

Kali ni lelaki hanya ada 2 orang (Ammar & Afiq) and perempuan ade 5 orang (Aku, Teah, Che Ai, Miera and Synthia).. ade 2 girls bru je menjinakkan diri dlm dunia kiteorg ni.. Welcome gurls.. 

Lepas makan tengah hari kat umah miera, kiteorg pon memulakan perjalanan ke Lata Medang. Perjalanan mengambil masa kira2 1 jam je kalau x jam.. Lata Medang ni terletak dekat je ngan Sungai Chilling Rawang.. 



Sampai sane, kiteorg kene trekking dlm 20 minit macam uh untuk cari campsite.. who knows yg kiteorg dpt park kat Lata Jebus.. x de org plak tu.. wahhh privacy abis la kan..




Okeyh ni la campsite kiteorg untuk malam tu.. huhuhu..
Sampai2 je terus pasang tent and mandi.. pastu menggelabah masing2 lapar.. hokeyhh akk buatkan roti sardin ye adik2 hehehe...

Malam tu kiteorg hanya bertemankan unggun api je sebb aku lupa nak bawak lampu tu.. dah la mistin x bawak.. medicine pon x bawak.. macam2 lupa.. hahaha..



Disebabkan x leyh tdo, so aku pon menumpang la khemah jiran depan nak berborak.. tent aku ? membuta da memasing.. tgk bintang jap pastu lelap memasing...


Pagi uh awal da bangun tp sempat g duk dlm sleeping bag ni hacah2 sejuk konon.. hahahaha... tukar baju n bersihkan diri.. breakfast sekadar mampu je..


Sharp @ 8.30 am kiteorg pon memulakan langkah ke lata medang..



  

Awal perjalanan tu memasing leyh ketawa bagai.. almost 1 hour, ha keluar segala jenis binatang kat mulut.. hahahah... 


Ni lata Makau @ Lata Mecu.. ha lebih kurang la name dye.. just singgah kejap je sebb x sabar nak jmpe Lata Medang.


Here we are.. 1 hour 30 minute kiteorg dah pon sampai kat Lata Medang ni.. selepas habis sumpah seranah n haiwan dalam zoo kuar, finally we did it guys.. 

Waaaa... Indahnya ciptaan Tuhan ni.. That's y I always said that "Nak jumpa yang cantik ni susah, Once ko dah jmpe, peliharalah dye sebaik mungkin" Erh macam mengayat plak.. hahaha..

video

Ni video Slide aku yg macam hampeh x jadi.. bak kata officemate aku.. Sea Lion.. cruel..hahhaha

Okeyh korang usha la pic kat sini okkk




Jam dah menunjukkan ke angka 11.30... time to back.. time ni Che Ai cedera kat dagu.. so ubatkan dulu baru trekking g campsite..

Perjalanan turun tu kiteorg berselisih dgn pengunjung yg baru sampai..

"Berapa lama agy erh nak sampai atas?"

"Dalam 30 minit agy sampai la"

Setiap perselisihan mesty dorang akan tnye bende ni.. Of course la trekk ni macam laha..  hahahaha...

Perjalanan balik kiteorg hanya mengambil masa 1 jam 2 minit je.. mungkin sebab dah thu trek dye kan.. acah2.. 

So, sampai campsite, berkemas n memulakan perjalanan utk pulang ke rumah masing2..


Pape pon really had a great time with all of you.. tolong la repeat lagy camping.. hahahhaa... 
InsyaAllah ade masa n ade umur, kite akan plan next destination ok..


"Activity yang paling x yah kuar budget banyak but had a lot of fun"


Terima kasih semua...

Goodnight